Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012



Οι δάσκαλοι τιμάμε  το ’21
με αγώνες για Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία


      «Όταν η διοίκησις βιάζη, αθετή, καταφρονή τα δίκαια του λαού και δεν εισακούη τα παράπονά του, το να κάμη ο λαός ή κάθε μέρος του λαού επανάστασιν, να αρπάζη τα άρματα και να τιμωρή τους τυράννους του, είναι το πλέον ιερόν από όλα τα δίκαιά του και το πλέον απαραίτητον από όλα τα χρέη του»
Ρήγας  Βελεστινλής, Τα Δίκαια του Ανθρώπου, άρθρο 35
                          
Η επανάσταση του 1821 αποτελεί το σημαντικότερο σταθμό της νεότερης ιστορίας του ελληνικού λαού: μ’ αυτήν κατέκτησε την ελευθερία του και θεμελίωσε τη συλλογική του αξιοπρέπεια. H εξέγερση ενάντια στην τότε πανίσχυρη Οθωμανική Αυτοκρατορία είναι ένα φωτεινό παράδειγμα δύναμης και αποφασιστικότητας. Το αίτημα της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας έμοιαζε εντελώς ανεδαφικό σε μια Ευρώπη που είχε συντρίψει τις ιδέες του διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης και την είχε κυριαρχήσει το σκοτάδι της Ιεράς Συμμαχίας. Η θέληση όμως του ελληνικού λαού για ελευθερία και η αποφασιστικότητά του άλλαξε το σκηνικό. Ο αγώνας αυτός δείχνει ότι και στις πιο δύσκολες εποχές οι λαοί μπορούν να διαμορφώσουν μια καλύτερη ζωή για τους ίδιους και τα παιδιά τους, όταν καταλάβουν την πραγματική τους δύναμη και  αποφασίσουν να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους. Αυτό το μήνυμα άφησε η Ελληνική Επανάσταση ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές και σε μας σήμερα. 
Η φετινή 25η Μάρτη βρίσκει τη χώρα σ’ ένα καθεστώς κοινωνικής καταστροφής, ενώ απειλείται ακόμα και η επιβίωση ολόκληρων κομματιών του πληθυσμού. Η ανεργία, η φτώχεια, οι αυτοκτονίες, τα συσσίτια και οι άστεγοι πολλαπλασιάζονται καθημερινά. Η σύγχρονη ιερή συμμαχία των αγορών και του κέρδους συνθλίβουν τις ζωές μας.                                        
Βρισκόμαστε στο επίκεντρο μιας μεγάλης σύγκρουσης. Όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και το σύνολο των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με τις μεγάλες επαναστάσεις του 18ου, του 19ου και του 20ου αιώνα –μέρος των οποίων ήταν και η ελληνική επανάσταση του ’21–  αποτελούν  το μεγάλο διακύβευμα  της σύγκρουσης αυτής.
Θα αποδεχθούμε την έκπτωσή μας από πολίτες με δικαιώματα σε υπηκόους της νέας «ελέω αγοράς» απολυταρχίας; Τη μετατροπή μας  από εργαζόμενους με δικαιώματα σε σκλάβους του 21ου αιώνα;
Οι εκπαιδευτικοί έχουμε ένα ιδιαίτερο ρόλο σε αυτή την ιστορική αντιπαράθεση. Δεν μπορούμε να σιωπήσουμε: ή θα αποκρύψουμε την αλήθεια ή θα ορθώσουμε το λόγο και το ανάστημά μας ως κομμάτι του ανατρεπτικού δημοκρατικού πλήθους απέναντι στην οικονομική και πολιτική ολιγαρχία.
Κι αυτές τις μέρες οι σχολικές γιορτές, οι εκδηλώσεις και οι παρελάσεις, όπου ο λαός θα δώσει και πάλι μαζικά το παρόν, θα έχουν το χρώμα της λαϊκής αντίστασης.

Δεν προσκυνώ τους άρχοντες και τους κοτζαμπασήδες
μον’ καρτερώ την Άνοιξη, να ’ρθούν τα χελιδόνια
να πάρω δίπλα τα βουνά, με τους καπεταναίους

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ & ΦΟΥΡΝΩΝ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου