Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ 9/3


Ενημερωτικό δελτίο για ολομέλεια προέδρων 9/3/2012
Την Παρασκευή 9 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η ολομέλεια προέδρων των συλλόγων Π.Ε. Από τους 144 συλλόγους παραβρέθηκαν 128 πρόεδροι από τους οποίους με απόφαση από Γ.Σ. με απαρτία 20. Επομένως η Ολομέλεια δεν είχε την απαιτούμενη απαρτία για να πάρει αποφάσεις (δικαίωμα ψήφου είχαν μόνο οι αυτοί οι 20 σύλλογοι που είχαν απόφαση Γενικής Συνέλευσης –μεταξύ των οποίων και ο δικός μας). Πήραν το λόγο 85 Πρόεδροι.
Στην εισήγησή τους στην ολομέλεια  οι δυνάμεις της πλειοψηφίας στο Δ.Σ. της ΔΟΕ δεν πρότειναν  απολύτως τίποτα όσο αφορά το αγωνιστικό σχεδιασμό, δεν πρόσθεσαν ουσιαστικά τίποτα στην εισήγηση «του τίποτα» που στάλθηκε στις Γ.Σ. Αντίθετα ο γραφειοκρατικός, κυβερνητικός και κρατικοδίαιτος συνδικαλισμός των ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ προσπάθησε έντονα να επενδύσει στην ηττοπάθεια, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα ότι ο κόσμος δεν κινητοποιείται, ούτε συμμετέχει στις απεργίες. Βέβαια δε μπορούσε να δώσει καμιά πειστική απάντηση γιατί αμέσως μετά από τις μεγαλειώδεις απεργίες συγκεντρώσεις  και τα συλλαλητήρια όχι μόνο δεν επεδίωξαν την κλιμάκωση των αγώνων, αλλά έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να εκτονώσουν τις λαϊκές αντιδράσεις. Προσπάθησαν να υπερασπίσουν ασθμαίνοντας την τακτική και προγραμματισμό της ΔΟΕ.
Κλήθηκαν οι πρόεδροι σε μια τρίτη ολομέλεια (οι δυο προηγούμενες δεν έγιναν γιατί φοβούνταν αυτό ακριβώς που έγινε στην τρίτη ολομέλεια: την πλήρη αποστοίχιση και αποδοκιμασία του περιεχομένου και της τακτικής τους) για να ακούσουν ξανά τον πρόεδρο της ΔΟΕ να εκφωνεί επί 45 λεπτά έναν δεκάρικο του απόλυτου κενού.
Μίλησαν αρκετοί συνάδελφοι Πρόεδροι που στις περισσότερες περιπτώσεις μετέφεραν με ένα ριζοσπαστικό λόγο πρωτοβουλίες από τα κάτω, με συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων στη περιοχή τους. Πάρα πολλοί ήταν οι Πρόεδροι που άσκησαν σκληρή κριτική στην πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΔΟΕ και για την εισήγηση προς τις Γενικές Συνελεύσεις η οποία δεν κατέληγε σε πρόταση και για  την αδράνεια την οποία έχει επιδείξει την ώρα που τα προβλήματα που υπάρχουν είναι εκρηκτικά.
Οι Πρόεδροι από τους 20 Συλλόγους με απαρτία αλλά και από τους υπόλοιπους που μίλησαν, μετέφεραν την εικόνα ότι η βάση του κλάδου είναι αγανακτισμένη, θυμωμένη, ανήσυχη για το μέλλον, πολλές φορές απογοητευμένη, με έντονα προβλήματα. Τα κυριότερα από αυτά ήταν:
  • Το οικονομικό μετά τις μεγάλες περικοπές των μισθών μας. Αναφέρθηκαν αρκετά παραδείγματα όπου οι συνάδελφοι, ιδιαίτερα οι νέοι αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.
  • Σε κάποιες περιοχές έχει ανοίξει το ζήτημα σίτισης μαθητών στο σχολείο με τη βοήθεια φορέων, γιατί έχει καταγραφεί έντονο πρόβλημα. Επίσης αναφέρθηκαν περιπτώσεις λειτουργίας κοινωνικών παντοπωλείων.
  • Το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η διάλυση της δωρεάν περίθαλψης με τον ΕΟΠΠΥ.
  • Η επικείμενη αξιολόγηση-χειραγώγηση-απόλυση, για την οποία το ΔΣ της ΔΟΕ δεν έχει πάρει καμιά συγκεκριμένη απόφαση για την αποτροπή της στην πράξη.
Από αρκετούς Προέδρους τέθηκε το ζήτημα της οργάνωσης εκδηλώσεων λαϊκής οργής στις 24 και 25 Μάρτη και με συνέχεια κλιμάκωση με γενική πολιτική απεργία, με τη συμβολή μας σε αυτή την προοπτική ως εκπαίδευση. Υπήρξαν και προτάσεις για 24ωρες κυλιόμενες ανά γεωγραφικό διαμέρισμα, για επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας, αλλά κατατέθηκε και ο προβληματισμός συναδέλφων για το οικονομικό κόστος των απεργιών και τον άστοχο τρόπο με τον οποίο προκηρύσσονται και (δεν) οργανώνονται.
Τέθηκε επίσης έντονα το ζήτημα της υπεράσπισης των δύο αιρετών της Γ΄ Αθήνας που διώκονται από 3 υποψήφιους δ/ντες τους οποίους βαθμολόγησαν αρνητικά στις κρίσεις, παίρνοντας υπόψη τους τις καταγγελίες  Συλλόγων Διδασκόντων. Μαζεύτηκαν περίπου 50 υπογραφές Προέδρων σε κείμενο υπεράσπισης.
Επίσης υπογραφές Προέδρων μαζεύτηκαν σε κείμενο που ζητούσε να βγει άμεσα ψήφισμα ενάντια στη αξιολόγηση που θα καλεί τους συναδέλφους για άρνηση και οργάνωση της ανυπακοής. Η συντριπτική πλειοψηφία των Προέδρων που μιλήσαμε τοποθετήθηκε ότι το κείμενο της ΔΟΕ για την αξιολόγηση είναι προβληματικό γιατί δεν παίρνει μέτρα οργάνωσης της ανυπακοής και αντίστασης στην αξιολόγηση και ότι έτσι ανοίγει την κερκόπορτα.
Εμείς καταθέσαμε από τη μεριά του Συλλόγου την απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης. Κάναμε σκληρή κριτική και στη στάση της Ομοσπονδίας όλες τις κρίσιμες στιγμές φέτος και στην επιμονή στην ηττοπάθεια. Αναδείξαμε κυρίως τις πρωτοβουλίες που παίρνουμε ως Σύλλογος τοπικά και σε συντονισμό με άλλα σωματεία αλλά και την αναγκαιότητα να έχουμε ένα αξιόπιστο συνδικάτο, που να μπορεί και να θέλει να οργανώσει τις μάχες και να υπερασπιστεί τα μέλη του. Ότι χρειαζόμαστε ένα τέτοιο συνδικάτο, για να πάρει σοβαρές πρωτοβουλίες συντονισμού των αγώνων του δημοκρατικού πλήθους με στόχο την ανατροπή της πολιτικής της κοινωνικής λεηλασίας που ασκεί η ολιγαρχία του πλούτου.
Μετά τους Προέδρους τοποθετήθηκαν οι παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο ΔΣ της ΔΟΕ:
· Η ΠΑΣΚ υπερασπίστηκε την εισήγηση της πλειοψηφίας και την μέχρι τώρα τακτική της ΔΟΕ.
·   Η ΔΑΚΕ έκανε κριτική σε όλους για «έλλειψη προτάσεων».
· Οι Παρεμβάσεις –Κινήσεις Συσπειρώσεις έκαναν αυστηρή κριτική στην πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ και κάλεσαν για άμεσο αγωνιστικό σχεδιασμό με αρχή τόσο τις εκδηλώσεις στις 24 και 25 Μάρτη και με συνέχεια τριήμερη γενική πολιτική διακλαδική απεργία πρωτοστατώντας ως εκπαίδευση.
·  Η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ κάλεσε για «ανατροπή και λαϊκή οικονομία, και αλλαγή πολιτικής στο συνδικαλιστικό κίνημα, με καθαρά αιτήματα και χωρίς ψευδαισθήσεις ότι τα επιμέρους κινήματα όπως οι πλατείες μπορούν να δώσουν λύσεις».

Μετά τις τοποθετήσεις των παρατάξεων και των δύο αιρετών του ΚΥΣΠΕ, ο Πρόεδρος της ΔΟΕ, κλείνοντας, υπερασπίστηκε τη μέχρι τώρα τακτική της πλειοψηφίας του Δ.Σ., τις θέσεις που έχει πάρει και τις προτάσεις για πρόγραμμα δράσης. Παρέπεμψε αποφάσεις και ψηφίσματα στο Δ.Σ. της ΔΟΕ την επόμενη βδομάδα, εφόσον το σώμα δεν είχε απαρτία για να πάρει αποφάσεις.
Είναι σαφές ότι η ανάγκη για οργάνωση από τα κάτω αγώνων παραμένει επιτακτική και προϋποθέτει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση στις διαδικασίες των πρωτοβάθμιων Συλλόγων και τις προσπάθειες συντονισμού με τις ΕΛΜΕ σε επίπεδο εκπαίδευσης, αλλά και άλλα σωματεία και φορείς, και άμεσα για την αποτροπή του νεο-επιθεωρητισμού της αξιολόγησης, αλλά και για την ανατροπή του συνόλου της αντιεκπαιδευτικής και αντικοινωνικής πολιτικής.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου
Φώτης Μαντζώρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου