Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Όχι στην αξιολόγηση και στις απολύσεις


Όχι στην αξιολόγηση και στις απολύσεις

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

        Με πρόσφατες δηλώσεις της η υπουργός Παιδείας, που τις ακολούθησαν εγκύκλιοι με χρονοδιαγράμματα και δράσεις για το στήσιμο του αξιολογικού μηχανισμού, προετοιμάζει τα εφιαλτικά σχέδια της δοτής κυβέρνησης ενάντια στους εκπαιδευτικούς και το δημόσιο σχολείο. Πρόκειται για μια αντικοινωνική-αντιεκπαιδευτική πολιτική που συνεχίζεται με την υποχρηματοδότηση των σχολικών μονάδων, την περικοπή των μισθών και την απαξίωση των εκπαιδευτικών και με όπλο την αξιολόγηση εντείνεται σε ένα πογκρόμ διωγμών των εκπαιδευτικών.
       Η αξιολόγηση στην εκπαίδευση αποτελεί τον κεντρικό μηχανισμό για την εγκατάλειψη και αποψίλωση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας, την κατάργηση της μονιμότητας των εκπαιδευτικών, την κατασυκοφάντησή τους με τη χρέωση στην πλάτη τους όλων των ευθυνών της βάρβαρης κοινωνικής πραγματικότητας, τη χειραγώγηση, την υποταγή, τη διασπορά του φόβου και την τρομοκράτηση των εκπαιδευτικών με την προοπτική των μαζικών απολύσεων. 
        Θυμίζουμε ότι το νέο μισθολόγιο της φτώχειας επιτάσσει την άμεση εφαρμογή της αξιολόγησης, και με στυγνό τρόπο συνδέει το μισθό με την «απόδοση», κι αυτό σημαίνει καμία μισθολογική εξέλιξη, αλλά απεναντίας απόλυση! Πρόκειται για ένα εφιαλτικό κοντινό μέλλον, με χρονικό ορίζοντα το 2015: μέχρι τότε θα απολυθούν 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι συμπεριλαμβανομένων, όπως έχει δηλωθεί ξεκάθαρα, και χιλιάδων εκπαιδευτικών. 
        Στο «νέο» σχολείο η υπουργός θέλει εκπαιδευτικούς πειθήνιους, υπηκόους, υποταγμένους. Εφαρμόζοντας πλήρως την πολιτική της τρόϊκα, διαλύει το δημόσιο σχολείο και καταστρέφει τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών με χιλιάδες απολύσεις. Μεγάλες είναι και οι ευθύνες του κυβερνητικού κομματικού κρατικού συνδικαλισμού στη ΔΟΕ, που όχι μόνο δεν οργανώνει την αντίσταση των εκπαιδευτικών για να μην περάσει η αξιολόγηση, αλλά συναινεί στη βάρβαρη αντιεκπαιδευτική πολιτική  και προκλητικά λέει ότι δήθεν «η αξιολόγηση είναι θέση του κλάδου».

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,
       Η θέση του συλλόγου είναι ξεκάθαρη: Δεν έχουμε διαφωνίες που αφορούν τον τρόπο και τις τεχνικές εφαρμογής της αξιολόγησης. Λέμε συνολικά ένα ξεκάθαρο «όχι στην αξιολόγηση», δώσαμε εδώ και χρόνια και δίνουμε και τώρα τη μάχη για να μην περάσει, να τη μπλοκάρουμε στην πράξη, γιατί αποτελεί κρίσιμο εργαλείο για την επιβολή της άθλιας αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, τη χειραγώγηση του μάχιμου εκπαιδευτικού και τη διάλυση του δημόσιου σχολείου.
     
Γι’ αυτό:

• Το Δ.Σ του Συλλόγου καλεί όλους τους συναδέλφους σε επαγρύπνηση και σε από κοινού συλλογική αντίσταση για να μην περάσουν τα εφιαλτικά, για το μέλλον μας, σχέδια του υπουργείου Παιδείας και της συγκυβέρνησης.
• Καλούμε τους συναδέλφους για την υπεράσπιση του συλλογικού μας «όχι στην αξιολόγηση» και στα προγράμματα της αξιολόγησης και της αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων. Ο Σύλλογος καλύπτει κάθε συνάδελφο και κάθε σύλλογο διδασκόντων σ’ αυτή την κατεύθυνση.
• Ο Σύλλογος το επόμενο διάστημα θα καλέσει τους Διευθυντές των σχολείων, καθώς και τους σχολικούς συμβούλους για να τους γνωστοποιήσει τις θέσεις του συλλόγου ενάντια στην αξιολόγηση-χειραγώγηση και να τους καλέσει να πάρουν θέση στο πλευρό του εκπαιδευτικού κινήματος κόντρα στα σχέδια του νέου επιθεωρητισμού, του κανιβαλισμού και των απολύσεων.  
         
Να απαιτήσουμε όλοι μαζί:

·       Όχι στην αξιολόγηση-χειραγώγηση και την αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση σχολείων -μαθητών -εκπαιδευτικών. 
·       Όχι στην αυτοαξιολόγηση - προπομπό της αξιολόγησης.
·       Κανένας συνάδελφος να μη γίνει «μέντορας»-αξιολογητής. 
·       Να καταργηθεί όλο το θεσμικό πλαίσιο της αξιολόγησης – χειραγώγησης – κατηγοριοποίησης, κατάργηση του  ν.2986, του Δ.Υ.Κ. και του καθηκοντολόγιου.
·       Να μην εφαρμοστεί ποτέ στην πράξη και στην τάξη η αξιολόγηση με την οργάνωση των συλλογικών μας αντιστάσεων. Κανείς αξιολογητής στην τάξη. 
·       Όχι στο νέο ρόλο (μάνατζερ-επιθεωρητή) των διευθυντών που τους προσδίδει το Υπουργείο.
·       Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο. Αποφασιστική ενίσχυση του συλλόγου διδασκόντων και  ανάδειξής του ως του κυρίαρχου οργάνου  του σχολείου, με αποφασιστικό ρόλο και λόγο. Να πάψει ο αυταρχισμός κι ο διοικητισμός να αποτελούν την «παιδαγωγική λογική» των κρατούντων.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο Πρόεδρος                                                                                    Η Γραμματέας
                                                                         
  Φώτης Μαντζώρος                                                                          Λεμονιά Ευστρατουδάκη


                                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου